LSS-boende på Klosterängsvägen, Lund

I norra Lund har man redan kommit en bra bit på den totalentreprenad som ska bli ett helt nytt LSS-boende.
Boendet är specialanpassat för yngre personer med funktionshinder. Beställaren är Lundafastigheter och projektet
omfattar 14 lägenheter med eget kök, gemensam matsal, aktivitetsutrymmen och förrådsutrymme på vinden.

Det har blivit höst i kalendern men på BAB:s byggarbetsplats på Klosterängsvägen i nordöstra Lund värmer solen som om det vore högsommar. Vi hälsar på hos Kristofer Pfeiffer och hans gäng denna soliga brittsommardag. Byggetsom påbörjades i april 2016, har kommit en bra bit på vägen. Stommen och taket är klart och allt gjutningsarbete är sedan länge färdigställt. De två murarna är i full gång med fasadteglet och är egentligen de enda på bygget som jobbar utomhus i det fina höstvädret just nu.

GENERÖST OCH GENOMTÄNKT BOENDE

Kristofer Pfeiffer som är platschef hälsar oss välkomna till BAB. Vi får en engagerad rundtur som tar sin början i platskontoret där vi lyckats komma och störa mitt i frukosten. Trots det verkar ingen särskilt störd utan vi hälsas med vänliga miner och glada tillrop. Det verkar vara en riktigt god stämning här på arbetsveckans sista dag. – Det må vara fredag idag men så här glatt och uppsluppet har vi det för det mesta här, säger en uppenbart nöjd platschef.

Det här projektet hamnade trots den geografiska närheten till Malmökontoret på huvudkontoret i Åstorps bord. En anledning är att platschefen Kristofer har färska erfarenheter av att bygga ett LSS-boende i Helsingborg. För att vinna de offentliga upphandlingarna är erfarenheter från liknande projekt ofta viktiga.

Kristofer berättar entusiastiskt om projektet som enligt honom känns mer som ett rymligt studentboende än ett typiskt LSS-hem. – Här finns stora och generösa utrymmen och lägenheterna är väl tilltagna med eget kök och bad, vilket borgar för bra möjligheter för både umgänge och privatliv.

VÄL SAMMANSVETSAT GÄNG

På plats i Lund finns det ett permanent gäng på sju personer inklusive platschef och lagbas. De har kontinuerliga möten där alla får komma med förslag och idéer på hur vissa moment ska lösas och hur vissa jobb bäst utförs.

– Alla sex är väldigt engagerade i bygget och i sina arbetsuppgifter, säger Kristofer. Han menar även på att sammanhållningen har en stor del i hur man hanterar den tidsbrist som kan uppstå på ett bygge. – Hanterar man tiden och får utrymme att lösa saker utan stress så ser man det direkt i mängden anmärkningar i besiktningsprotokollet när bygget är klart, fortsätter Kristofer.

Projektet inleddes i början på året med tre månaders projekteringsarbete. När arbetet drog i gång i april var målsättningen hela tiden att hinna klart med allt gjutningsarbetet innan semestern. Betongen måste få tid att torka och att inte utnyttja semestertiderna till att låta fukthalten i betongen minska var aldrig ett alternativ. Torktiderna är enligt Kristofer egentligen den största utmaningen på det här bygget och han beräknar att de kommer att vara nere i en fuktighetsnivå på nödvändiga 85 % någon gång i december. Särskilt viktigt att gjutningarna får torka ut är det faktum att beställaren vill ha plastmattor i hela huset. Plastmattor stänger inne fukten i betongen som därför måste ha nått rätt fuktighetsnivå. Till sin hjälp med allt som har med fuktnivåer och täthetsfrågor att göra har BAB ett samarbete med Karin Adalberth som är universitetslektor vid avdelningen för byggnadsfysik på Lunds Tekniska högskola. – Vi har ett mycket gott och nära samarbete med Karin, säger Kristofer samtidigt som vi äntrar bygghissen som tar oss upp till översta plan.

NÅR MAN MÅLEN BLIR DET SMÖRGÅSTÅRTA

När tidplanen var klar någon gång i mars var det tydligaste och klaraste målet för de sju på bygget att hinna gjuta klart innan semestern. Vi kommer upp på vinden där Ronny och Fredrik står och sätter gipsplattor i taket. Dessa två är representanter för dels det unga men också för det äldre och rutinerade BAB Bygg. Ronny har varit med ända sedan 2002 och han minns när de bara var ca 15 anställda. Fredrik är betydligt yngre och har varit på BAB sedan 2014. De minns också hur hektiskt det var innan semestern men de verkade inte sett det som speciellt ansträngande. Kristofer hade utlovat smörgåstårta om de nådde målet att vara klar med gjutningsarbetet. Men man får snart känslan att det målet hade uppnåtts utan ett smarrigt löfte. Det här är ett gäng som älskar att gå till jobbet om morgnarna och vetskapen om att inte betongen skulle få torka under semestern var nog i sig mer motiverande än en smörgåstårta.

GOD PLANERING ÄR A&O

Oavsett vilka mål som sätts upp eller vilka belöningar som utlovas så är planeringen ändå det som gör att ett bygge fungerar, går i takt och blir klart i tid. Allt kan ju hända på ett bygge och planering kan behöva revideras. Det är när man hanterar detta som man kan lova sina kunder att ett projekt står klart när det ska.

När vi avbryter dem i tätningsarbetet och pratar lite med Joakim, Andreas och Martin, som är lagbasen, så verkar de rörande överens om att tidplanen kommer hålla. De menar på att det är den goda stämningen som gör att man klarar att ha kul på jobbet, även om det skulle bli hektiskt i perioder.

Uppe i platskontoret ligger planering med sina färgglada kolumner som med kirurgisk precision för projektet på Klosterängsvägen framåt mot färdigställandet i vecka 7. En tidsplan som Kristofer lite ödmjukt men säkert säger att de kommer att hålla. – Kan vi bara vara nere på 85 % fukt i betongen i december så ser jag ingen anledning till förseningar. Och har vi tiden på vår sida så blir besiktningsprotokollet en skön läsning, avrundar Kristofer medan vi tar de sista bilderna och låter det glada gänget jobba vidare i den fantastiska brittsommardagen.

SparaSpara