BAB växer under ett och samma tak i Malmö

BABs nya arkitektritade regionkontor ligger på Djurhagegatan 8 i Malmö – ett strategiskt bra läge nära centrala Malmö med hög tillgänglighet från motorvägarna. Närområdet har en blandning av industrikvarter, skånska gårdar och grönska. Kontratserna bidrar till en spännande och dynamisk plats att verka från.

– Läget och den nya lokalen är perfekt för vår verksamhet i och med att vi har samlat allt under ett och samma tak. Både kontor, lager och etableringsytor på tomten, säger Marko Inkinen, Arbetschef på BAB bygg.

Visionen för BAB har varit att gå in helhjärtat för att etablera sig i Malmöregionen som en stark aktör i byggbranschen. Det föll sig naturligt att bygga ett regionkontor här med rätt funktioner som behövs.

– Vi hade växt ur det gamla kontoret för längesen. Expansionen i Malmö gjorde att det blev för lite kontorsplatser, konferensrum och mötesrum. Även vår lagerdepå med internhyra av verktyg var begränsad sett till struktur och yta. Nu har vi vidareutvecklat vår maskindepå till sin fulla potential med intilliggande lagerlokal, berättar Marko.

– Lösningen är ett toppmodernt kontor med bra ytor på gården. Ett ledord vi arbetat efter när vi har tittat på planeringen av huset har framförallt varit trivsel. Vi har lagt mycket resurser på att få till något utöver det vanliga. Vi valde att inte bygga kontor på varje kvadratmeter, utan har lagt mycket fokus på att skapa öppna sociala ytor med högt i tak för att få det luftigt och fräscht.

– De sociala ytorna bildar naturliga samlingspunkter i byggnaden för spontana möten, planering och kreativa möten. Därutöver har vi byggt ett eget kontorsrum till varje medarbetare för att öka möjligheten att jobba ostört och så effektivt som möjligt, istället för att ha öppet kontorslandskap, säger Marko.

PROJEKTSTATUS


Kommande
Pågående
Avslutat

Grön oas och röd tråd

Som ett led i vårt miljötänk har stora delar av huset försetts med automatisk solavskärmning som drivs av vind- och solsensorer, vilket möjliggör lägre energianvändning. Vissa delar av kontoret har fått Sedumtak – ett miljötak med levande växter som takbeläggning. På det andra planet finns en stor grönskande innergård med odlingar och klätterväxter på väggarna. Det här kommer under åren att utvecklas till en grön oas som skapar ännu mer trivsel och rofylldhet.

Det var viktigt att skapa en igenkänningsfaktor mellan alla BABs regionkontor, därför valdes arkitekten Anders Möller som samarbetspartner till projektet, samma arkitekt som har ritat huvudkontoret i Åstorp.

– Igenkänningsfaktorn syns och känns mest i materialvalen där vi till exempel har HTC-behandlad, slipad, polerad betong i alla publika ytor på kontoret, det ger en rustik och modern känsla, förklarar Marko.

Utmaningen har varit att få ihop alla delar till att bli en effektiv helhet.

En fungerande kontorslösning, där trivseln är på topp, kombinerat med en fungerande logistik på gården med möjlighet att mellanlagra material och få utrymme för bodetableringar.

– Nyckeln för att lyckas har varit ett stort engagemang, gällande såväl planering som utförande. Alla involverade har gett järnet. Det här är en viktig milstople för BAB i Malmöregionen. Att vi bygger något för framtiden har sporrat oss. Motivationen och passionen genom alla led från start till mål med alla involverade har varit fantastisk. Och det syns verkligen i allt från arkitektur och funktion till detaljlösningar. Vi är stolta över det vi har åstadkommit, avslutar Marko.