Varje år arrangerar Sveriges Byggindustrier Säkerhetsdagen. I år låg fokus på risker kring fordon som varje år orsakar många allvarliga olyckor bland medarbetarna i branschen.

“Säkerhet är något vi tar på största allvar”, säger Elisabeth Johansson som är KMA- samordnare på BAB. Hon såg Säkerhetsdagen som varje år arrangeras av Svensk Byggindustri, som ett perfekt tillfälle att öva en olycka på en byggarbetsplats.”På så sätt fick våra medarbetare tillfälle att öva på alla de rutiner som måste följas enligt företagets ledningssystem när en olycka inträffar”

Sagt och gjort så valdes en byggarbetsplats ut i Helsingborg där BAB bygger ett antal flervåningshus. Scenariot handlade om en olycka där en hjullastare körde på en hantverkare som omkommer av sina skador. Platschef Johan Rundgren följde företagets rutiner, där första uppgiften blev att ge första hjälpen och sedan larma. Därefter ringde han Mattias Karlsson som var den i beredskapsteamet som var närmast olycksplatsen. Det tog inte lång tid innan Mattias var på plats samtidigt som räddningstjänst och ambulans anlände till olycksplatsen.

Räddningstjänsten och Ambulanspersonal agerade oerhört proffsigt, och fick samtidigt själva öva. Elisabeth avslutar, “En lärorik övning som ger en god förberedelse, om det mot förmodan skulle inträffa en olycka. Alla agerade enligt de rutiner som måste följas, vilket känns tryggt”. Platschef Johan Rundgren avslutar med “En mycket bra övning. Något vi borde göra oftare”