Det som började 2014 med en vunnen upphandling och sex medarbetare har med ordning, reda, punktlighet och ökat förtroende på två år vuxit till ett givande samarbete med HFAB. BAB i Halmstad är nu 35 anställda och tar hand om allt från badrumsrenoveringar till omfattande reparationer efter Gorm, förra höstens förödande storm.

Det har varit full fart och ganska hektiskt för BABs snickare, plattsättare och murare de senaste två åren. Något som arbets- och platschefen Ulf Kalin verkar ta med ro. När vi träffar honom på platskontoret på Stålgatan i Halmstad för att få veta lite mer om verksamheten här dröjer det inte länge förrän vi ser dem, tavlorna. Planeringstavlorna hänger där och andas fart, fläkt och stenkoll. Där är massor av namn, datum och platser sammansatta i ett system som berättar för alla de 35 medarbetarna om när, vad och vem. – Jag har använt detta system sedan jag var på BABs kontor i Landskrona men då var det en mycket mindre tavla, säger Ulf som är uppenbart stolt över den fulltecknade tavlan som blir en direkt symbol för utvecklingen av verksamheten i Halmstad. 

Det krävs en del planering när det ska renoveras 40-50 badrum samtidigt. – Ett bra jobb bedöms inte bara i relation till beställaren och utförandet, utan även hur smidigt det är för hyresgästerna som får sin vardag uppochnervänd i allt från 1,5 vecka upp till fyra veckor, i värsta fall sex. Och ju bättre planering desto bättre för alla, säger Ulf. 

Förutom badrum så står ofta köksbyte på ”att-göra-listan”. Förra året stod BAB i Halmstad för ca 200 köksrenoveringar, vilket innebär fyra i veckan. Även här är planeringen av största vikt. – Vårt elektroniska timredovisningssystem fungerar mycket bra och vi har mycket små skillnader i beräknad tidsåtgång och den faktiska tiden för utförandet, säger Ulf som betonar att detta är en av anledningarna till att beställaren känner förtroende för oss som företag. – Och av allt det vi bygger så är förtroende det viktigaste, fortsätter Ulf. 

HEKTISK HÖST MED TAK PÅ VIFT

Måndagen den 30:e november förra året var inte riktigt som alla andra måndagar. Redan under söndagskvällen började Ulfs telefon att ringa och i takt med att vindbyarna ökade förstod han att BAB skulle behöva rensa i kalendern för att ta tag i de drastiska effekterna av Stormen Gorm.

HFABs hus drabbades hårt och det var hus på tre olika adresser i Halmstad som på måndagsmorgonen vittnade om förödelsen efter stormen. Det var på Slättvägen, Maratongatan och Carl Kuylenstjernas väg. Arbetet påbörjades direkt med att säkerställa och täta taken som på visa ställen hade rivits upp. På Maratonvägen hade ett tak lossnat helt, flugit iväg och landat 100 meter bort. – När vi kom hit så var det isolering överallt på marken och det såg nästan ut som att det hade snöat, svarar Ulf på frågan om hur det såg ut när de kom till Maratonvägen. – Taket som hade flugit iväg hade kunnat skada så mycket mer än vad det gjorde, fortsätter Ulf och visar var taket landade. Ett tillplattat stuprör och skrapmärken på tegelgaveln skvallrar om att något utöver det vanliga har hänt här. Annars märks inte stormens framfart och byggställningarna är på väg att monteras ner.

Skadorna efter Gorm var mycket omfattande och BAB i Halmstad har haft fullt upp med att reparera och återställa husen och taken och ta hand om de fuktskador som uppstod. – Stormens efterdyningar tar fortfarande mycket av vår tid och kraft i anspråk men vi hoppas att vi i slutet av april ska kunna vara helt klara med Slättvägen och Maratonvägen. Husen på ”CKV” ska vi ta hand om så snart HFABs konsulter utvärderat skadornas omfattning och huruvida det är aktuellt med konstruktionsförändringar, förklarar Ulf.

NYA UTMANINGAR OCH STÖRRE UPPDRAG 

När jobbet med stormskadorna lagt sig väntar nya projekt och på frågan vad som är nästa stora utmaning svarar Ulf, – Det är att utveckla vår entreprenadavdelning här i Halmstad. Vi är på god väg och har börjat göra oss ett namn här. Men vi har fortfarande en del kvar, fortsätter Ulf, som också berättar att nästa stora projekt är ombyggnationen av storköket och restaurangen på ett äldreboende i centrala Halmstad. Det projektet påbörjas i april och ska vara klart i oktober.

Gorm var på besök en dag men skapade oreda flera månader framåt. BAB har varit i Halmstad i drygt två år och planerna att fortsätta skapa ordning och reda verkar på Ulf Kalin vara en kraft som är större än den som hälsade på den där söndagsnatten i november i fjol. Det ska bli spännande att följa BAB i Halmstad och deras utveckling framöver.