I en grop på en gjuten grund börjar bitarna sättas på plats och våning efter våning sträcker sig prefabelementen sig målmedvetet uppåt. De kommer slutligen att stanna på våning fem och bli hem för fyrtio bostadsrättsinnehavare. Dessa två femvåningshus med tillhörande parkeringsgarage är ett av BABs större byggprojekt just nu.

När vi stannar på parkeringen vid BABs byggkontor på Linbastavägen i Helsingborg står Fredrik Udd, som är projektets entreprenadingenjör, vid grinden och pratar med en nyfiken förbipasserande dam med en tax. Projektet Brytstugan verka väcka stort intresse bland grannarna. Fredrik släpper in oss och Johan Rundgren, som är arbetsledare, hälsar oss välkomna. – Det är lite lugnt idag, säger Johan som berättar att kranföraren är uttagen i strejk. – Vi har ju massor att göra ändå men det är ju ändå lite speciellt när det är full rulle på monteringen av betongelementen, fortsätter Johan. När elementen ska på plats så är timing otroligt viktigt för att monteringen ska flyta på. Johan och hans kollegor på bygget väntar otåligt på att några våningar ska vara klara så att de kan börja med att färdigställa det första våningsplanet. Det måste nämligen finnas en ”säkerhetsvåning” mellan den våning där det finns byggarbetare och det våningsplan där prefabelementen monteras.

Markarbetet påbörjades i januari och nu är grunden gjuten och källarplanet med parkeringsgaraget är snart klart. – När det är klart så ska det flyta på och vi planerar att ha kommit en bra bit innan semesteruppehållet i sommar, säger Johan när vi får en rundtur av bygget.

Uppdragsgivaren, HP Boendeutveckling, har gett BAB förtroendet att genomföra nyproduktionen som är ett av deras största just nu.

Johan lovordar samarbetet med underleverantörer som tex Prefab i Väst, som är de som monterar betongelementen, som i sin tur levereras av UBAB. Det finns flera leverantörer och samarbetspartners men det är BAB som har det övergripande ansvaret för projektet. Storleken på bygget och det faktum att detta är ett viktigt referensobjekt för BAB verkar inte påverka de unga platsansvariga. De tar det med den ro och med det självförtroende som kommer med tidigare erfarenheter och lyckade projekt.

BADRUM MED LYFT

Den stora kranen är central i projektet och är ständigt involverad i byggets olika moment. När den första våningens väggar är på plats får kranen lyfta annat än bara betong. Då är det nämligen dags att lyfta in de prefabricerade badrumsmodulerna. De är tillverkade av Racks i Olofström och kommer med en specialanpassad lastbil, färdiga att lyftas in. Racks har tagit fram en egen och patenterad lyftögla som gör det möjligt att få modulen på plats på 20-30 minuter. Badrumsmodulen har en central förbindelsepunkt för vatten, el och ventilation som blir ansluten till huvudstammarna. Efter anslutningen är badrummet klart och inget mer arbete krävs. – Det är ett bra och smidigt sätt, menar Johan som välkomnar allt som hjälper till att föra bygget framåt. – Badrummen är ju klara när de väl är monterade, så i den fasen kan vi fokusera på att få fönster och innerväggar installerade, fortsätter Johan som har lite svårt att dölja hur kul han tycker det här är. Johan, som har jobbat med de flesta sorters byggprojekt, får frågan vad för sorts projekt han gillar bäst och tycker är mest utmanande. – Nyproduktion är helt klart det jag tycker är roligast. Och det får gärna vara stora projekt. Det är de som är den största utmaningen tycker jag.

TVÅ KANSKE BLIR FYRA

Nu är det två huskroppar som håller på att byggas men det ska snart beslutas när det blir byggstart för etapp två. Då blir det två identiska hus till. Och med tanke på hur trångt det är för lastbilar att komma och lämna leveranser och för hjullastare och andra byggmaskiner så kommer etapp två bli en ännu större utmaning. – Visst, det kommer att bli trångt och svårjobbat, det är det redan idag ju. Och med två färdiga hus så kommer planering och timing bli superviktigt, konstaterar Johan, och tittar sig omkring som för att se om en annan lösning uppenbarar sig. – Man skulle kunna använda sig av Linbastagatan. Men där ligger en huvudvattenledning från vattentornet och det är ingen som vill riskera något genom att godkänna tung trafik över den, fortsätter Johan, som ändå är övertygad om att det kommer lösa sig och bli så där bra och lysande som det brukar.

Brytstugans bostadsrättförening kommer att kunna se fram emot inflyttning i januari 2017 i nya fina lägenheter. Och BAB kommer stolt kunna berätta om och visa att det stora byggprojekt blev som det brukar när de gör något, det vill säga noggrant, välgjort och i tid.