Det var ett och annat ögonbryn som höjdes när vi fick uppdraget av Atrium Ljungberg. En förskola i ett köpcentrum? Ska den ligga bredvid? En bit ifrån? Nä, den skulle byggas på andra våningen, vägg i vägg med butiker, caféer och restauranger. Det var en utmaning vi tog oss an med stor lust och när vi nu summerar projektet så kan vi bara konstatera att resultatet blev över förväntan. Spinneriets förskola öppnade dörrarna och började sin verksamhet i mars 2016, precis ett år efter byggstart. Och nu har våra neongula varselvästar byts ut mot lika gula västar men i åtskilligt mindre storlek.

Vi träffar Anders Gustavsson som är vår platschef på Mobilia i Malmö och den som ska visa oss runt. På väg till förskolan passerar vi det för dagen nyöppnade caféet, Le Croissant. Även det har BAB byggt. – Detta är bara ett av många extraprojekt som vi har fått sedan vi började med förskolebygget i mars förra året, säger Anders.

Vi passerar en dörr och snart är köpcentrat borta och vi står plötsligt utanför dörren till förskolan. Anders är lyrisk över resultatet och berättar stolt om förskolan, som förutom de generöst tilltagna ytorna inomhus även har Malmös kanske mest spektakulära utemiljö för förskolebarn. Förskolan har hela 2 300 kvadratmeter ute på taken på våningsplan tre och fyra.

När vi träffar personalen som ska visa oss runt så är de om möjligt ännu mer lyriska över dessa för ändamålet unika lokaler. Den mäktiga takhöjden inbjuder till misstankar om att ljudmiljön skulle kunna vara ett problem men misstankarna tystas lika effektivt som ljudet från barnens rop och skratt. 

Lokalerna som från början inte var planerade för en förskola har genomgått en rad smarta förändringar som förvandlat problem till praktiska och spännande innemiljöer. Bland annat har man delat in en lokal i olika etage för att kunna komma upp till fönstren som ursprungligen satt långt över golvnivån. Nu har barnen bättre kontakt med ”utsidan” samtidigt som de kan överblicka matsalen och får röra sig i spännande nivåskillnader. Som utomstående med ganska god insyn i hur förskolor ”brukar” se ut, så är det här en plats man gärna hade lämnat sina barn på.

HIMMELSKA SANDKAKOR OCH LUFTPASTEJER

Vi fortsätter rundturen och vi kommer ut i en lättsamt utsmyckad gång där glada färger och fantasifulla figurer pryder väggarna. Ur högtalarna strömmar skogsljud och fågelkvitter och vi får en känsla av utomhus redan innan vi tagit hissen upp till taket. Väl där breder en enorm yta ut sig. En yta som bara skriker lek!

Att göra om ett papptak till en ”markyta” var däremot inte en lek. – Det var kanske en av de största utmaningarna med det här projektet, säger Anders. – Vi fick göra det i sektioner och det var både arbetsamt och tidskrävande. Men kolla in resultatet, visst blev det fantastiskt?, fortsätter en entusiastisk platschef. Och vi kan bara hålla med, det är fantastisk och man kan knappt ana att det går en tungt trafikerad väg strax utanför. 

Här finns också en uppsjö av odlingsbäddar där barnen med hjälp av personalen kommer att odla både det som är fint att se på och det som är gott att äta.

Vi fortsätter upp för en jättelång orange ståltrappa som leder upp till våning fyra och nästa enorma lekområde. Här hittar vi Malmös kanske minsta men också stadens garanterat högst belägna fotbollsplan. Och ja, den har nät på fem sidor. Personalen har trots detta räknat med att det kommer försvinna bollar från denna himmelska lekplats som förutom fotbollsplan även har en scen för uppträde och en ”glasskiosk” där fantasin garanterat kommer att flöda framöver.

OMBYGGT DAGIS BLEV TOTALT SAMORDNINGSANSVAR

Anders tackar personalen för besöket och vi letar oss genom de färgglada korridorerna och snart byts fågelkvittret mot sorlet av den hektiska eftermiddagskommersen i Mobilias hus C. Vi tänker väl att rundturen är över men som med BABs närvaro på Mobilia så har den blivit längre och större än planerad. Efterhand som Anders och hans medarbetare har visat framfötterna så har Atrium Ljungberg lagt mer och mer ansvar och nu är de involverade i allt byggande som pågår i C-huset. Det är nya butiker som byggs och det är rulltrappor som byts ut och skiftar plats. Det är ett stort pussel som läggs med många underleverantörer inblandade och många arbetsmoment och platser som inte passar ihop med Mobilias kunder. – Det blir många kvällar och nätter, ja, vi har folk igång 24/7, säger Anders med ett leende. Anders fortsätter passionerat att berätta om hur han och hela BAB-gänget på Mobilia trivs med arbetsuppgifterna och förtroendet de får. Det som började med en ombyggnation av ett dagis blev till skapandet av Malmös mest unika förskola, som i sin tur ledde till det totala samordningsansvaret för hela renoveringen av Mobilia. – Det är väl så det går när man levererar kvalitet i harmoni med ordning och reda, avslutar Anders med illa dold stolthet.